Цените на златото спаднаха за втора поредна седмица, тъй като много централни банки затегнаха паричната си политика. Те повишиха лихвените проценти в опит да спрат рекордната инфлация.

Цените на златото спаднаха до най-ниските си нива от повече от две години. Декемврийските фючърси на златото на Нюйоркската стокова борса (COMEX) спаднаха с почти 2% до 1648,6 долара за тройунция към 14:10 ч. московско време. Октомврийските фючърси върху златото спаднаха с 2,5% до 1638,8 долара. За последно златото се търгуваше на такива нива през април 2020 г.

Към 14:49 ч. московско време декемврийските фючърси върху златото загубиха 1,6% и се търгуваха на цена от 1655 долара за тройунция. Октомврийските фючърси загубиха 1,6% до 1644,7 долара за тройунция.

Цените на златото се понижиха за втора поредна седмица, след като редица централни банки повишиха лихвените проценти, за да ограничат инфлацията, която в някои страни достигна най-високите си стойности от десетилетия насам, съобщи Блумбърг.

Федералният резерв на САЩ, както и централните банки на Швейцария, Норвегия и Великобритания, обявиха повишаване на лихвените проценти, за да ограничат нарастващите цени. Благородният метал, който се търгува в щатска валута и не носи гарантиран доход от лихви, обикновено има отрицателна корелация с обменния курс и курсовете на долара.

Негативната инерция на пазара на злато вероятно ще продължи поради по-нататъшното затягане на паричната политика от страна на някои големи централни банки, което води до повишаване на разходите за притежание на злато, каза Гнанасекар Тиагараджан, директор на Commtrendz Risk Management Services. Според него обаче опасенията от рецесия и евентуална ескалация на конфликтите в Източна Европа могат да подкрепят цените на благородния метал.