Как да увеличите клиентската си база в интернет

22
  • Положителни отзиви

Доверие в бъдещите клиенти предизвиква положителен отзив оставен от реален потребител. За вас ще бъде много полезно клиентите ви да поемат инициативата и да публикуват своето мнение във вашия уебсайт или социален профил. Но за да го правят те, често трябва да бъдат мотивирани. Стимулирайте ги с различни бонуси и допълнителни отстъпки.

  • Допълнителни бонуси

Всеки уважаващ себе си бизнес трябва да има бюджет за подаръци, отстъпки и допълнителни промоции, за да поддържа лоялността на клиентите си. Във всеки случай бонусната програма е свързана с големи разходи. Добре ще бъде да помислите как да ги сведете до минимум.

При същите цени на услугите, разработената бонусна програма с отстъпки ще привлече поток от клиенти към бизнеса.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Как да увеличите потока от клиенти по правилния начин?
15 признака, че сте истински предприемач
Основни съвети за инвеститори
  • Методите ретаргетинг и ремаркетинг

Водещият лидер в сферата на компютърните услуги Google е създал ефективен начин за популяризиране на рекламни продукти – Google AdWords. Той може да се използва за достигане до потребители, които вече са посетили уебсайта на компанията. Това означава, че те вече са запознати с предложенията и може би дори са направили поръчки.

Като включите ремаркетинг и ретаргетинг, можете да спестите много пари, както и да увеличите полезната дейност на пиара, защото работите с подготвена аудитория. За съжаление повечето собственици на бизнес не си правят труда да въведат метрики, за да следят динамиката на сайта и потока от клиенти.

  • Тийзър реклама

Този вид рекламиране е подходящо за уебсайтове. Представлява поставяне на банер, който привлича вниманието на потребителите. Тийзърът е изграден по такъв начин, че самият продукт не се показва. Надписът наподобяващ заглавие, не разкрива цялата информация за продукта. За да се види скритата част, потребителят трябва да отиде на оригиналната страница.

  • Бизнес акаунти в социалните мрежи

Социалните мрежи са полезна платформа за рекламни кампании, защото дават възможност за лесна достъпност и широко разпространение. Някои от тях дори позволяват създаването на групи по интереси, което улеснява привличането на целевата аудитория.

Когато използвате социалните платформи е важно да вземете предвид един аспект: увеличаването на абонатите не винаги се превръща в непрекъснат поток от клиенти. Групите формират аудитория, която е лоялна към предлагания продукт.

  • Контекстна реклама

Всяка една компания трябва да има допир до дигиталното общество, ако не сте в мрежата, почти не съществувате в реалността. Най – добрият вариант е да създадете собствен уебсайт, като може да възложите на външен изпълнител поддръжката му.

Да не забравяме за социалните мрежи. В оптималния вариант трябва да има уебсайт и група. Целевата аудитория се натрупва в социалните мрежи, а с помощта на контекстната реклама потокът от клиенти се пренасочва към сайта. По този начин ще създадете рекламен процес: ще публикувате забавно и информативно съдържание за посетителите в групите, ще пренасочвате потока от потенциални клиенти към сайта, където се извършва покупката.

  • Таргетинг

Специалистите по защита на данните твърдят, че всеки в интернет пространството оставя следа след себе си. Браузърите и търсачките съхраняват информация за нашите предпочитания и интереси. Тази информация се взема под внимание при таргетираната реклама, когато се показва на потребителите.

  • SEO оптимизация на уебсайт

Ако сайтът ви е далеч от първите места в търсачката, не можете да разчитате на голям трафик. SEO-оптимизацията може да подобри класирането на вашия уебсайт в интернет пространството. Нейната работа се състои в това да покаже вашия бизнес сайт на хората, търсещи даден продукт или услуга в Google, и да провери качеството на съдържанието.