Как да увеличите потока от клиенти по правилния начин?

23

Потокът от клиенти може да бъде, както входящ, така и изходящ. Първият води до  печалба на бизнеса, а вторият го лишава от нея. Затова трябва да се полагат максимални усилия, за да се гарантира, че входящият поток от клиенти непрекъснато ще нараства. Ще ви бъде от полза не само директната реклама, но и много други начини за популяризиране, както офлайн, така и онлайн.

Съветваме ви за увеличаване на потока да вземете предвид целевата си аудитория и предлагания продукт или услуга.  За целта ще трябва да направите кратък анализ на настоящите си клиенти, който ще ви подскаже как и къде да популяризирате по-успешно бизнеса си, така че да е от голяма полза за вас.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Защо е важно да определяте целевата аудитория?
Защо трябва да се анализират потенциалните клиенти?
Етапи на изграждане на екип според Тъкман

Видове клиентски поток

За да се развива един бизнес, компанията трябва да показва постоянен ръст на клиентската си база, насочена към употребата на произвеждания от нея продукт. Препоръчително е да разделите общия клиентски поток на три основни групи:

 1. Стабилни, дългосрочни партньорства.
 2. Съвкупността от клиенти, които образуват входящия поток.
 3. Изходящият поток от клиенти.

В една екосистема, която е в равновесие, вторият и третият сегмент са с приблизително еднакъв обем. За да се поддържа бизнесът, е достатъчно да се запази това съотношение между тези две групи. Но ако искате да увеличите печалбата на вашата компания, входящите клиентски потоци трябва да преобладават.

Вашите продукти могат да бъдат много по-добри от тези на конкурентите, но това предимство вероятно просто да не е известно на крайния потребител. Не е достатъчно само да създадете добър продукт, необходимо е да знаете как да привлечете поток от клиенти.

Има много начини да достигнете до целевата си аудитория.

Класически начини за увеличаване на потока от клиенти

 • Публикуване на реклами в известни социални канали, доказали се като надеждни информационни пространства. В някои информационни портали има възможност за популяризиране на стоки и услуги срещу заплащане.
 • Рекламиране на вашия продукт чрез медийни канали. Това се отнася както за класическите източници на информация (списания, телевизия, вестници), така и за съвременните уеб медии.
 • Обаждания за информиране и привличане на възможни партньори. Изграждането на клиентска база е един от основните етапи в разширяването на бизнеса ви.
 • Организиране на събития за запознаване на клиентите с вашата продуктова серия. Хората се доверяват само на това, което могат лично да проверят и да се уверят в качеството, което се твърди. Затова е необходимо да организирате дни на отворените врати за клиенти, безплатни промоции и дегустационни пакети.
 • Не бива да се пренебрегват традиционните форми на самопредставяне, като търговски панаири и изложения. На първо място, подобни събития са придружени с интерес от страна на водещите медии, а медийното отразяване никога не е излишно. Второ, изложбените зали са подходящо място за привличане на инвеститори и сключване на договори с изпълнители на обществени поръчки. На трето място, тези промоции продължават да привличат голям брой обикновени граждани и вероятно партньорствата ще започнат с дегустация на вашия продукт.
 • Някои производители, които забелязват повишено търсене на определен вид продукт, са склонни да завишават цените с надеждата за бърза печалба. Но такава стратегия е обречена на дългосрочен провал. Ако конкурентът понижи рязко цената, рискувате да загубите целия пазарен сектор. Стоките с голямо търсене трябва да се продават възможно най-евтино, като се печели доход от оборота.
 • Организирайте дни на отворените врати. Може да е за деня на основаването на компанията, сключен договор или милиония клиент. Вашите партньори ще свържат компанията с нещо празнично, а освен това ще имат възможност да се запознаят с продуктите в нестандартна обстановка.
 • Всеки обича да получава подаръци. Подаряването на ваучери за отстъпка ще ви помогне да разнообразите рекламната си кампания, но и ще привлече допълнителен поток от клиенти. Клубните и клиентските карти с изградена система за отстъпки ще накарат купувачите на вашите продукти да се чувстват като част от една общност.

Всяка рекламна кампания започва с разработването на оферта – съдържанието на рекламата за популяризиране на даден продукт. Трябва да изберете услугата или продукта, който искате да продадете в офертата. Необходимо е да заложите на стока, която има предимство.

След това определете краен срок за приключване на промоцията. Тя не трябва да бъде твърде кратка – много клиенти няма да имат време да реагират, но не бива да бъде и прекалено дълга – ефектът на изключителност се губи. Основната цел на промоцията се формулира като призив – обръщение към клиента, което го кара да предприеме действие (регистрация, покупка и т.н)