Във всички бизнес отношения – основата е доверие.

96

Магдалена Маркова завършва висшето си образование в Софийския университет “Св. Климент Охридски” със специалност “Физика”. Въпреки че в момента е в сферата на логистиката, тя запазва интереса си към астрономията. Работила е на всички нива в отдел “Товарни превози”, където достига до длъжността заместник-директор в АК”БАЛКАН”. След като напуска държавното предприятие нейната кариера продължава в частния бизнес. С натрупания опит идва и логичната следваща стъпка – основаване на SBA Bulgaria. Компанията поставя фокус върху въздушния и морския транспорт. Днес SBA е холдинг от 6 фирми, които се утвърждават на родния и европейски пазар.

Здравейте, г-жо Маркова! Вие отдавна сте в спедиторският бизнес и ни се иска да споделите кога най-често един бизнес има нужда от подобни услуги?

Спедиторът е връзката между производители и търговци, като координира работата на всички обслужващи звена по веригата на доставка – превозвачи, терминални оператори и митнически брокери. Всеки един бизнес, който търгува на международни пазари, има нужда от спедитор, а правилно подбрания спедитор пести време и пари. Както във всички бизнес отношения основата е доверие.

Какви предизвикателства срещате в работата си и как успявате да поддържате ниво в този сектор, който се повлиява пряко от световната ситуация и кризи?

В България от всички дейности свързани с транспорта на стоки, единствено спедиторската не подлежи на някаква форма на удостоверяване на квалификацията – лиценз, професионална годност, членство или друго. При избора на спедитор клиентите най-често правят оценка на база косвени критерии – препоръка или някакъв личен опит.

Тук ще си позволя един съвет, който и ние прилагаме в практиката си. Когато ние правим избор за партньор някъде по света, за да си гарантираме качеството на предоставената услуга и финансовата стабилност на партньора, критериите ни са:

  1. Има ли фирмата застраховка професионална отговорност?
  2. Членува ли в браншова асоциация – IATA, FIATA, дали са част от някоя международна нетуъркинг организация? Членството в подобни организации е свързано с покриване на определи сертификационни нива и удостоверяване доброто финансово състояние. И тъй като въпроса съдържа ключовата дума “криза”: за мен най-добрия начин да се премине през кризата е за подбираме партньори с добро финансово състояние и да изградим критерии за оценка. Едно забавено плащане може да нанесе значителни щети.

Що се отнася до обслужването на клиенти, как успявате да задържате хората в екипа си и да се справяте с търсенето на кадри при необходимост?

Както във всички браншове и при нас намирането на качествени служители е изключително трудно. От една страна няма “училище” за спедитори, от друга – необходими са определени качества, които кандидата трябва да носи в себе си най-малкото като даденост. Обучението на един добър спедитор отнема около 3 години, а това е една доста сериозна инвестиция на време.

И истинското предизвикателство пред мен е да се задържат добрите служители. През годините си доказах, че каквито и заплати да се договарят (с това не омаловажавам добрите финансови условия като фактор), най-важното е как се чувства служителят на работното си място – оценен и удовлетворен, спокоен и подкрепян (особено когато е допуснал грешка). Както и в живота накрая винаги идва отношението. Моята лична инвестиция е в отношението към служителите и екипа. Във финансово отношение служителите на SBA Bulgaria освен добре познатите стимули – ваучери за храна и бонуси за постигнати резултати, от тази година включих програма за лоялност. Това са застраховки живот със спестовен характер, които фирмата сключи и натрупаната сума се изплаща на служителя след изтичане на срока. Вярвам, че по този начин инвестирам и в бъдещето на служителите си.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Когато успехът поражда добро 
Мечтите се сбъдват, когато нямат граници
15 признака, че сте истински предприемач

Кое мотивира вас и екипа ви толкова години да продължавате да развивате бранша и вас самите?

Обичаме това, което правим, а наградата ни е удовлетворението да бъдем полезни, да даваме решения на нашите клиенти.

Този бизнес не е ли по-мъжки и как се справяте с това?

Всъщност в сухопътния транспорт спедитора често бива “избутван” заради възможността клиентите директно да договарят с превозвачите – ситуация, невъзможна във въздушния транспорт и допустима при определени условия в морския.
Професията спедитор определям като “унисекс”, защото това е начин на мислене. Нашата дейност е верига от казуси и “жонглиране” с информация, знания, опит и контакти. За добрия спедитор да харесва намирането на решения на проблеми и да мисли комбинативно определям като задължителни. Това е професия, която не можеш да упражняваш, ако не я харесваш.

Какво търсите като качества при интервютата, които провеждате и защо?

Екипът на SBA Bulgaria има здраво ядро, с готовност да предаде знанията и опита си. Ако има възприемчивост и отдаденост, новия служител бързо става част от Нас – с главна буква, защото сме НИЕ.

Интервю: Екип CEO Forum.bg