Какъв бизнес е подходящ в период на криза?

29

Всеки, който се определя като предприемач трябва да може да поема рискове. Но това в никакъв случай не означава, че трябва да действа спонтанно. А точно обратното, всички финансови сделки е добре да се осъществяват само след изготвянето на бизнес план, в който са взети предвид всички възможни ситуации. По време на криза мнозина забелязаха, че не всички предприемачи загубиха натрупаните си средства. Някой от тях дори успяха да ги удвоят.

В един момент се оказва, че всичко е съвсем просто. Тези хора са инвестирали разумно в бизнеси, които в трудна ситуация да могат да генерират приходи. Всички с умения и познания в дадена област, могат да направят същото.

Предоставяне на финансови съвети

В условия на финансова криза най – доходоносният бизнес е предоставянето на финансови съвети. Уплашени от ситуацията на фондовия пазар, хората са готови да плащат на компетентно лице, за да им каже какво да правят със спестяванията си.

С познанията си по икономика може да изкарвате доста добри доходи, като помагате на другите. Тук обаче е твърде вероятно да се сблъскате с много проблеми, един от които е трудността да се получи лиценз за извършване на такива дейности.

Ремонт на автомобили

Този бизнес не само няма да пострада в условия на криза, но дори ще увеличи темповите си на работа. Причината затова е стремежа на хората да спестят от покупката на нов автомобил. Те са на мнение, че много по-изгодно излиза да се ремонтира стария автомобил.

Освен притока на хора този вид бизнес в условия на криза има и друго предимство – ниски цени на резервните части. Много специализирани магазини, които се намират пред фалит, предпочитат да правят намаления, вместо да се разорят напълно.

Използването на интернет

Глобалната мрежа днес е неизчерпаем източник на информация. Докато обикновените предприятия не се справят много добре с кризата, в медийната среда нещата стоят по-различен начин. Съвременният човек почти не може да живее без интернет. Използва го почти всяка минута, като посещава развлекателни и информативни сайтове.

Тази страст към технологиите трябва да се използва в тяхна полза. Има много възможности. Най-изгодно е да създадете собствен уеб сайт и да публикувате в него интригуваща информация. Можете също така да създадете различно интернет съдържание – от обикновени статии до провеждането на уебинари и курсове за обучение.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
15 признака, че сте истински предприемач
По какъв начин малките фирми могат да се конкурират с големите компании
Основни съвети за инвеститори

Готвене в домашни условия

По време на криза много хора не успяват да започнат или губят бизнеса си, поради недостиг на средства. Но не забравяйте, че винаги може да се занимавате с бизнес, който не изисква големи инвестиции, но осигурява редовен доход. Разбира се, тези съвети няма да ви донесат милиарди левове, но и няма да ви позволят да стигнете до дъното на финансовия свят.

Преди да си отговорите на въпроса, какъв вид бизнес е подходящ в условия на криза, трябва да знаете, че да продавате вашите собствени продукти е много по-доходоносно, отколкото да сте прекупвач. Във времена на финансови сривове търговците на едро са първите, които фалират.

Затова и първият съвет е за тези, които обичат и умеят да готвят. Като домакини много жени могат да печелят повече от съпруга си. Още повече, че последиците от кризата върху бизнеса, свързан с готвенето са минимални.

Как да започнете? На първо място си изберете една сфера, в която искате да се развивате. Главната ви цел трябва да бъде заемането на конкретна пазарна област, а не да се конкурирате със заведенията за бързо хранене.

По-добре е да изберете нещо, което не може да се купи другаде. Като например различни сладкарски изделия и печива, приготвени по стари бабини рецепти. При наличие на автомобил и с помощта на още един човек могат да се извършват доставки по домовете, което ще помогне за разширяването на бизнеса.

Даването на частни уроци

Предаването на знания на друг човек е не само приятно занимание, но и много добър бизнес в условия на криза. Интелектът се цени винаги и всеки родител иска по-добро бъдеще за детето си, затова се старае да му даде блестящо образование. За съжаление, съвременната система за обществено образование не е в състояние да осигури това в пълна степен.

Частни уроци са добре платени и имате възможност да ги преподавате вкъщи. Например един такъв час струва около 50 лева. Не се налага да инвестирате в помещение под наем, което свежда разходите ви до минимум.

Във времена на финансови затруднения печели бизнесът, който може бързо да се адаптира към новите правила на политиката. Това е възможно само за малки предприятия с малък брой служители.