Славянка Стойкова е председател на асоциацията на жените предприемачи в България “Селена”. Тя е българският посланик на WED WEDO #Choosewomen и официален представител на марката SKEYNDOR за България. Славянка е партньор и управител в три компании, които развива успешно. За нея предприемачеството е и страст и вдъхновение.

Какво Ви помогна да стигнете дотук – докъдето сте днес?

Със сигурност моята предприемчивост, гъвкавост и това, че не си поставям граници при мечтите си и тяхното осъществяване. Много пъти ми се е случвало да чувам за това как нещо не може да се случи поради ред на брой причини и много пъти съм се учудвала на хилядите извинения, които си намираме, за да останем в зоната си на комфорт. Ако се бях сетила за всички тези възможни капани, сигурно нямаше да съм тук, където се намирам в момента. Чувствам се щастлива, че не съм попаднала в тях, както и че моето безразсъдство на моменти не ме е унищожило.

Имам и тайни, разбира се и те се състоят в това да се опитвам да поглеждам през положителни очила всяка ситуация, в която изпадам или през която преминаваме като екип в работата си. Винаги има положителна страна и от виждането й зависи дали ще получим поуката, за която нещо ни се е случило.

Разкажете за грешка, която сте допуснали – как се справихте?

Както вече споделих разглеждам грешките като поуки, поглеждам на тях през ресурсно състояние, за да мога да извадя позитивите за себе си и бизнеса си, в противен случай няма смисъл да плащаме за тях. Те са нещо като платено обучение – с по-висока или по-ниска цена в зависимост от ситуацията.

Опитвам се да бъда честна със себе си, партньорите си, с екипа си и когато е имало грешки по стратегията на компанията например, винаги съм държала да си ги призная и да намерим решение заедно. В нашата слабост понякога се крие най-голямата ни сила и когато покажем искрено слабостта си намираме или поне аз съм намирала най-голямата подкрепа.

Имала съм много трудни моменти в бизнеса си, защото когато започнах да се занимавам с бизнес на 24 години, нямах представа с какво се захващам и учих много на собствен гръб. Трудните моменти открояват уроците, но и партньорите, които да останат в живота ти и занапред, като едно пролетно почистване. Необходими са, за да излезем от рутината и да научим нещо ново и следващия път да сме по-добри.

Можете ли да посочите кои са силните и слабите Ви страни?

За силните вече споделих, може би бих добавила още само една – упоритост, ще призная и няколко слаби – хаотичност, емоционалност и трудността да споделям и говоря. Да говоря се научих с много упоритост и го направих заради екипите си и хората, с които работя, защото не можеш да бъдеш лидер и да управляваш хора без да можеш да комуникираш с тях. Смея да твърдя, че днес този мой недостатък е превърнат в една от най-силните ми страни. Някои мои приятели наричат хаотичността ми креативност и го правят от най-висока любов към мен, но аз знам, че понякога всявам хаос и за да мога да съм ефективна за себе си и хората, с които работя говоря повече, обяснявам повече, подреждам и структурирам.

 Какви са целите Ви занапред?

Пред компанията ми стоят много амбициозни цели, които най-общо бих могла да събера в няколко думи – обединение, структуриране, заемане на нови пазари и иновативни проекти. Всеки от проектите ни ме „пали“ по собствен начин и не бих се лишила от нищо от интересното бъдеще, което сме си начертали. Предстои ни развитието на концептуален център на Скейндор, който ще предлага преживяването, което ще повиши качеството на услугите в България. Продължаваме да развиваме и бизнеса на клиентите си в хотелския сектор, където партнираме с хотели 4 и 5 звезди, отново за да разработим и предоставим преживяване, както и да създадем структура в помощ на собственика или управителя на хотела. През тази година добавихме и нова марка към портфолиото на Трейдингбулг, а именно VM – козмецевтични процедури за лице и тяло като алтернатива на инвазивните интервенции или като поддръжка след инвазивни процедури. 2023 също е почти планирана с още няколко интересни проекта, които да допълним в портфолиото си на партньор, който развива бизнеса на своите клиенти.

Вие сте посланик на Ден на жената предприемач в България от 2018-та година. Защо решихте да приемете това предизвикателство и с какво този ден допринася за развитието на вас като предприемач? А на други предприемачи?

Тази година ще празнуваме Ден на жената предприемач на 24 ноември 2022 – международна инициатива, която се случва в над 140 държави в цял свят и се стреми да подкрепи предприемчивостта у жените. През тази година темата е „Жената в различните й роли“, като ще имаме дневна част от 5 уъркшопа, за които вече има налични билети и вечерна празнична част с дискусия и много стойностен нетуъркинг и социална кауза, която ще подкрепим. Уъркшопите са на полезни за предприемачите теми като „Как да дигитализираме бизнеса си?“ „Презентационни умения и изкуството да продаваме по-ефективно“ и др.

Случването на Деня на жената предприемач в България допринесе много не само за моето развитие, но и за развитието на много партньорства през тези вече 4 години. Честването събира на едно място жени и мъже, които подкрепят равноправието и не толерират несправедливостта в посока на единия или другия пол, работят рамо до рамо и не робуват на предразсъдъци.

Интервю на Славянка Стойкова  от Петя Карагеурова