От преместването могат да се възползват държави без излаз на море с терминали за втечнен природен газ

Volkswagen AG не изключва възможността да премести производството си от Германия и Източна Европа, ако проблемът с недостига на газ в региона не бъде решен, съобщава Bloomberg. Това е един от вариантите, които компанията обмисля в средносрочен план, заяви директорът по покупките на VW Ген Ву.

Освен в Германия, производителят на автомобили има заводи и в страни като Чехия и Словакия, чиято зависимост от доставките на руски газ е много голяма, отбелязва Bloomberg.

“Като алтернативи в средносрочен план обмисляме повече локализация на дейността, преместване на производствените мощности или технически варианти, които вече са обичайна практика в контекста на проблемите, свързани с недостига на полупроводникови компоненти и други трудности по веригата на доставки”, каза Гън Ву.

Страните в Югозападна Европа или държавите в северната част на региона с достъп до морето биха могли да бъдат основните бенефициенти от преместването на производството на VW, тъй като имат най-добър достъп до доставки на втечнен природен газ (LNG), уточнява говорител на VW пред Bloomberg.

VW вече има заводи в Португалия, Испания и Белгия – страни, в които има терминали за втечнен природен газ.