Любомир Атанасов е главен изпълнителен директор на IMG – Internet Media Group и управляващ партньор в дигиталната агенция Tendrik Europe. През годините той активно развива няколко марки, една от които е IMG IT Academy. Има богат опит в областта на дигиталния маркетинг, стратегическия маркетинг и рекламата. Основател е на фондация Digital4, както и организатор на DiTech Expo, Bulgarian Digital Week и всички конференции в областта на дигиталните технологии, носещи името Digital4Bulgaria, които се провеждат в най-големите градове в България.

Защо дигитализацията на бизнеса е от значение?
Цифровата трансформация на бизнеса е процес, през който рано или късно ще трябва да премине всяка компания. Както знаем, в днешно време хората прекарват голяма част от времето си в интернет, търсейки информация, общувайки, пазарувайки.
Ние вече живеем в две паралелни вселени – реалната и виртуалната. Не можем просто да подминем виртуалната, затова е добре да я използваме, за да търсим напредък в бизнеса си. Това беше доказано много ясно след пандемията и пренасочването на огромен брой компании към онлайн пространството.
Компаниите трябва да бъдат там, където са техните клиенти. Инструментите на дигиталния маркетинг позволяват на компаниите да рекламират, да събират и анализират ценни данни в реално време. Дигитализацията е свързана и с автоматизацията на вътрешните процеси на компанията, като целта е да станат по-ефективни, да се намалят разходите и да се увеличат продажбите. Използването на платформи за комуникация е част от нашето ежедневие.
За съжаление, процесът на използване на предимствата на цифровите технологии, все още е в началото си. Например, 80 от 100-те най-големи компании в Пловдивска област не се възползват от възможностите, които предлага дигиталният маркетинг. Надявам се, че това скоро ще се промени. Лично аз виждам много положителни индикации, че се стремим към промяна на общия бизнес модел към дигитализация на бизнеса. Бизнесът се променя и няма връщане назад.

Важно ли е за всеки бизнес да изгради онлайн облик?

Всеки бизнес, независимо от сферата му на дейност или от това колко е голям, може да извлече реални ползи от изграждането на онлайн облик. Голяма част от потенциалните клиенти ще търсят информация в интернет, преди да вземат решение откъде да купят. Ако даден бизнес не е активен онлайн, клиентите ще изберат да купят от друго място. Дори когато става въпрос за B2B компании, техният онлайн облик може да изиграе ключова роля при сключването на сериозни сделки и да подпомогне процеса на намиране на нови потенциални клиенти.
Освен това, ако собствениците на фирми се възползват ефективно от възможностите на цифровите технологии, те могат лесно да достигнат до по-голям кръг клиенти, да увеличат продажбите и печалбите си.

Съществува ли универсална стратегия в дигиталния свят?

Може би на много хора им се иска стратегията да е такава и нещата да са лесни. За съжаление, универсални решения не съществуват. Индивидуалният метод, който ще постигне желаните резултати, зависи от бизнеса, неговите нужди и поставените цели.
Една голяма част обаче е обща. Това е все едно да прочетете двадесет книги за маркетинг и предприемачество. В крайна сметка ще разберете, че същността на всяка книга е една и съща в комбинация с много практика. Съществуват огромни онлайн ресурси, които могат да ни дадат правилните отговори. Теорията в практиката е ключова за повечето от бизнесите. Има основа, креативност, тестване, оптимизиране и ако не работи, опитване на друга стратегия.

Какви са вашите наблюдения, възползват ли се българските компании от възможностите на дигиталния маркетинг?

Това, което виждам, е, че българските компании по-активно използват възможностите за дигитализация на бизнеса си и дигиталните услуги като онлайн маркетинг и реклама, уеб разработки, облачни системи и др. Някои, защото наистина осъзнават ползите и предимствата. Други са по-скоро в началото на това осъзнаване, но виждат, че конкурентите им напредват неимоверно, което ги кара също да предприемат действия.

Какво според вас ще се случи, след като преминем през кризата COVID-19?

Мисля, че Европейският съюз ще бъде много активен по темата “Цифровизация на бизнеса” веднага след кризата. В конкретни направления, свързани с електронното здравеопазване, цифровото образование, електронното правителство, управлението и обмена на данни.

Бизнесът, от друга страна, ще действа в тази посока и ние лично получаваме много обаждания по тази тема, за да помогнем с нашата експертиза. Всъщност никой не е очаквал, че офлайн бизнесът ще има приходи само от онлайн каналите си за определен период от време. Който ги е имал, е работил по тях, който не ги е имал, е време сериозно да се замисли за това.

Бихте ли споделили вашите професионални бъдещи проекти, които предстоят?

Щастлив съм да споделя, че работим с пълна сила по много и интересни проекти от различни сектори. Разрастваме се и привличаме интереса на все повече и повече сериозни клиенти. Разработихме няколко нови продукта-услуги, един от тях е “UPguest” за получаване на директни резервации в хотелиерския бизнес.

Миналата година открихме офис на Tendrik Europe в София като част от решителните ни усилия за постоянно увеличаване на капацитета за работа с клиенти. В момента офисът ни се разраства и на втора фаза от плановете ни за офис.
Започнахме и няколко бизнес инициативи в подкрепа на целия дигитален сектор в България. Подготвили сме още изненади, които ще споделя съвсем скоро.