По какъв начин малките фирми могат да се конкурират с големите компании

25

За малките фирми е трудно да се конкурират с големите компании на пазара, защото те имат предимство в много отношения, що се отнася до удобство, видимост и цена. Освен това разполагат с по-голям бюджет за реклама и имат средствата да предоставят на клиентите си безплатна доставка и промоционални кодове.

Повечето потребители избират големия магазин, защото вече го познават, имат му доверие и цените в него са по-достъпни.

Няколко съвета за малките фирми, които ще им помогнат да бъдат забелязани:

  • Изградете здрава връзка с клиентите

Голямо предимство на малките предприятия е възможността за изграждане на близки отношения с всеки клиент. Обслужването на клиентите е също толкова важно, колкото и качеството на продуктите, които предлагате. Проучване показва, че 90% от потребителите решават да работят с дадена компания, зареди нейното обслужване.

Клиентите високо ценят личното отношение, което получават. Ако ви познават добре и знаят, че ще получат това, което искат, те ще се обърнат първо към вас, дори ако трябва да платят малко повече.

Как да изградите лични отношения с клиентите си:

На първо място трябва да помагате на клиентите да намерят желания от тях продукт. Това ще стане като проучите целевата си аудитория и разберете от какво се интересува тя. Може да провеждате анкети и да се допитвате до всеки клиент поотделно.

Винаги трябва да бъдете учтиви и да се усмихвате на клиента. Обръщайте се към потребителите по име, те ще го оценят. Благодарете и им помагайте в избора.

Когато потребителите са доволни от отношението на служителите, това ще бъде предимство пред големите конкуренти, тъй като ще доведе до изграждане на лични взаимоотношения, което почти не може да се случи при по – големите компании.

  • Определете целевата си аудитория

Големите компании достигат до повече групи и продават на всички, докато малките фирми заемат по – тесни ниши и привличат само заинтересованата аудитория. Когато познавате клиентите си и цените техните предпочитания, можете да се насочите по – точно в маркетинга си (социални мрежи, реклама, имейли и др.)

Например продавате якета, които са най-различни видове (изкуствена и естествена кожа, велур, пух и т.н.) Трябва да се опитате да разберете кой вид се предпочита от клиента и какъв е неговия бюджет. След това може да разделите потребителите си според модела, от които се интересуват и при настъпване на зимата да им изпращате известия за новите модели.

  • Създайте прорама за лоялност на клиентите

Хубаво е клиентите ви да знаят, че могат да ползват отстъпка при следващата си поръчка. По този начин е по – вероятно те да се върнат отново във вашия магазин.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Защо е важно да определяте целевата аудитория?
Защо трябва да се анализират потенциалните клиенти?
Как да увеличите клиентската си база в интернет
  • Обратната връзка от клиентите, ще ви помогне да подобрите продукта си

Това е още един начин, по който малките фирми могат да се конкурират с големите. Събирайте и споделяйте обратната връзка от клиентите. Отзивите оставени от тях ще повишат репутацията на вашата компания. Ако все още нямате оставени препоръки, свържете се с потребителите и ги помолете да споделят мнение за вашия продукт. Разберете какво им е харесало и какво може да се подобри.

По този начин показвате на клиентите си, че ви е грижа за тях и че техните отзиви имат значение. Това ви отличава от големите предприятия, които не прилагат лесно промени в продуктите и услугите.

  • Увеличете източниците на трафик

Ако някоя голяма компания временно спре да рекламира продуктите си, поръчките няма да спрат, а ще продължат да пристигат. Това е така, защото хората вече познават фирмата и това, какво предлага тя. Виждали са нейните продукти в реклами и други социални мрежи.

Използвайте няколко канала за популяризиране. Най-ефективните източници на трафик за онлайн бизнеса са: социалните мрежи, рекламата от известни инфлуенсъри, бюлетините по електронна поща, SEO оптимизацията, контекстната и целевата реклама.

Малките предприятия несъмнено имат предимства пред по-утвърдените компании. Важно е да се съсредоточите върху изграждането на здрава връзка с клиентите, да разбирате нуждите на аудиторията си, да реагирате бързо и да подобрявате качеството на продуктите, ако има нужда. Тогава бизнесът ви ще процъфтява, дори сред големите предприятия, които заплашват да ви засенчат.