Ако ви помолят да опишете стереотипния предприемач, кои качества бихте посочили на първо място? Страстна? Ангажиран? Оптимист? MyJob.bg реши да събере всички качества на истинския предприемач в един списък с примери на хора, които вече са успели да изградят своя бизнес. Разгледайте тези 15 точки и ако в повечето случаи разпознавате себе си, значи сте истински предприемач (поне на драго сърце, ако не и на практика).
1. Вие сте човек на действието
Барбара Коркоран, една от най-известните бизнесдами в САЩ, основава през 70-те години на миналия век Corcoran Group, една от най-известните агенции за недвижими имоти в страната, със заем от 1000 долара. Нейните думи: “Не харесвам бизнесмени с перфектни бизнес планове”. Нейният съвет е да решавате и измисляте в движение, а не да обмисляте план, докато седите на бюрото. А тези, които изучават бизнеса в детайли, могат да се задълбочат ненужно в анализа и да се откажат, когато се сблъскат със ситуация, в която трябва да се направи нещо.
2. Имате съмнения.
Много предприемачи, които се смятат за уверени, всъщност са несигурни – казва Коркоран. Тези, които се притесняват да загубят, могат да положат много усилия, за да успеят. Ако се чувствате несигурни, използвайте тази емоция, за да постигнете целите си.
3. Находчиви сте.
Един от любимите телевизионни сериали на Тони Шей, главен изпълнителен директор на Zappos, е “Тайният агент Макгайвър”. Това е така, защото главният герой на сериала никога не е разполагал с необходимите му ресурси, но винаги е успявал да се справи с това, което е имал под ръка. Тони Шей е бил предприемач през целия си живот, като се е занимавал с всичко – от изработката на копчета до продажбата на пици. Виждате защо харесва агент Макгайвър: заради комбинацията от креативност, оптимизъм и остроумие. Според Тони именно това е смисълът на предприемачеството – да си играеш на Макгайвър, но само в бизнеса, като използваш ефективно наличните ресурси.
4. Постоянно мислите за приходите
Преди да основе успешната компания Brainshark, Джо Густафсон ръководи Relational Courseware. “Всичките ми мисли тогава бяха свързани с паричния поток и ликвидността”, спомня си той. През цялата осемгодишна история на компанията е имало седем случая, в които предприемачът не е имал пари, за да плаща сметките. Какво трябва да се направи в такъв случай? Когато една компания е току-що създадена, можете да плащате със собствени средства, но това не може да продължава вечно, казва предприемачът. “Винаги се нуждаете от пари, дори да имате най-добрата компания в света, за да оцелеете в битката за още един ден”, казва той. Една от стратегиите, които той препоръчва, е да работите с партньор, който може да отпуска заеми за нови проекти, и да развивате близки отношения с доставчици.
5. Действате на свой риск
Стивън Бърк, основател и главен изпълнителен директор на Incognito Software, вярва, че истинските предприемачи са тези, които искат прошка, а не разрешение. Тези, които се стремят да използват момента, дори ако нямат време да поискат разрешение от шефовете си. “Предприемачите рядко се задоволяват със статуквото. Иска ми се подчинените ми да се забъркват по-често в неприятности. Това ще покаже, че те търсят нови възможности за подобряване на дейността на компанията”, казва предприемачът.
6. Вие сте смели.
Повечето хора се опитват да избягват риска, но предприемачите виждат в него възможност, казва Робърт Ървайн, собственик на Restaurant: Impossible. Предприемачите не се страхуват да ипотекират апартамента си или да вземат кредитна карта, за да получат пари за нов бизнес. В известен смисъл те са най-големите оптимисти, защото вярват, че инвестицията им във време и пари рано или късно ще се изплати.
7. Неуморими сте
Предприемачите притежават неукротима енергия, която ги кара да работят до късно през нощта. Това, което ги отличава от тълпата, е техният ентусиазъм и отношение, казва Ървин, който скоро ще отвори ресторант в Пентагона.
8. Проявявате гъвкавост
“Ако в съзнанието си винаги имате само един приемлив изход от дадена ситуация, едва ли ще успеете”, казва Розмари Кампосано, президент и главен изпълнителен директор на веригата барове Halo Blow Dry Bars в Силициевата долина. Ако знаете как да слушате, клиентите ще ви кажат кои от вашите продукти или услуги могат да добавят най-голяма стойност. Първоначалната ѝ идея за веригата Halo Blow Dry Bars е да управлява бар за оформяне на коса, съчетан с магазин за сувенири. Тя разчита на бизнес дамите, които ценят времето си. Но скоро тя осъзнава, че тези различни услуги водят до объркване в съзнанието на клиентите и се отказва от идеята за магазин. Умните предприемачи постоянно променят бизнес идеята си въз основа на обратната връзка с потребителите.

9. Извършвате самодиагностика
Тъй като нямат шефове “над главите си”, предприемачите трябва да свикнат с процеса на постоянна оценка на собственото си представяне, казва Лора Новак Майер, собственик на Little Nest Portraits. Това включва готовност за приемане на външна обратна връзка и съответна промяна. Това включва приемане и осмисляне на критична обратна връзка, която не сте поискали, като например оплаквания от клиенти. Компанията на Лора анкетира всеки потребител как да подобри представянето си. А самата Майер работи с бизнес инструктор от пет години, за да определи областите, в които може да се подобри като личност.
10. Трудните задачи ви окуражават
Когато се сблъскат с проблем, служителите често се опитват да си измият ръцете или да се отърват от отговорността по друг начин. От друга страна, предприемачът ще бъде привлечен от такава възможност. Предизвикателството мотивира предприемача да работи все по-усилено, казва Джеф Плат, главен изпълнителен директор на Sky Zone Indoor Trampoline Park: “За предприемача няма непреодолимо предизвикателство. Той се изправя срещу трудностите и продължава да работи.”
11. Виждате себе си като черна овца.
Предприемачите по дух често са неразбрани и понякога са отблъсквани заради различното си мислене, но това само ги кара да се задълбочават в работата, казва Винсънт Петрик, основател на J.P. Licks, популярна верига ресторанти за сладолед. Винсент основава фирмата след разрив с предишните ръководители, които не одобряват неговата независимост и изследвания на качеството на сладоледа.
12. Възстановявате се бързо след неуспехи.
Всеки знае, че предприемачите често се провалят. Тайната е да се възстановиш бързо от тях, да не се самосъжаляваш, а веднага да продължиш напред и да търсиш нови идеи.
13. Давате на хората това, от което наистина се нуждаят
Много хора осъзнават, че има неизползвани пазарни ниши, но само малцина знаят как да приложат решения за този проблем, казва Дженифър Доун, партньор в Savor the Success, бизнес мрежа за жени.
14. Обграждате се със съветници
Важно е да се обграждате с хора, които са по-умни от вас, и да се вслушвате в нови идеи. Както и актрисата Джесика Алба, която се интересува не само от кино, но и от предприемачество. Нейната компания The Honest продава екологично чисти продукти за дома и за деца. “Отворена съм за идеи, които не са ми хрумвали, и слушам хора, които знаят повече от мен”, казва тя.
15. Играете играта с вълнение и искате да спечелите, точно както в спорта.
Миша Кауфман, съосновател на онлайн платформата за работа на свободна практика Fiverr, прави аналогия между предприемачеството и спорта. Точно както в спорта, ключът към успеха се крие в това да останете винаги свръхфокусирани и да се занимавате с един основен проблем. На практика на всеки пазар има една-единствена възможност: ликвидността, или способността за превръщане на активите в пари. Няма ликвидност, няма пазар. Да мислите за нещо друго, когато стартирате проекта си, е все едно да мислите за това какво ви е необходимо за труден трик със сноуборд, преди да сте се научили да стоите на него.