По време на търговията в петък еврото и британският паунд паднаха до многогодишно дъно спрямо зелените пари.

Изчисляваният от ICE индекс, който показва движението на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, британска лира и шведска крона), се покачи до рекордно високи стойности, надхвърляйки 112 пункта.

Към 15:10 ч. той добавя 0,78%, докато по-широкият доларов индекс WSJ се повишава с 0,74%.

Двойката евро/долар се търгува на нива от 0,9754 долара спрямо 0,9838 долара в края на предходната сесия. По време на сесията еврото актуализира най-ниската си стойност от 2002 г. насам, като падна до 0,9737 USD.

Междувременно британският паунд се понижи до най-ниското си ниво от 1985 г. спрямо долара, като падна до 1,1020 долара. Към 15:10 ч. обменният курс на паунда е 1,1062 USD.

Американската валута е подкрепена както от очакванията за по-нататъшно затягане на политиката на Федералния резерв (ФЕД), така и от общото нарастване на търсенето на сигурни активи на фона на нарастващото геополитическо напрежение и прогнозите за глобална рецесия.

Еврото остава под сериозен натиск поради нарастващите опасения от продължителен конфликт в Украйна след обявяването на частична мобилизация в Русия, отбеляза Market Watch.

Съставният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в еврозоната спадна до 48,2 пункта през септември от 48,9 пункта през август, сочат предварителните данни на S&P Global. Стойността на индекса показва спад на активността в региона за трети пореден месец.

“Ястребовите изявления на ФЕД подготвиха инвеститорите за продължителен цикъл на повишаване на лихвите в САЩ”, каза Томас Флури, икономист в UBS Global Wealth Management. – Предвид прогнозите за рецесия в Европа в резултат на засилващата се енергийна криза обменният курс евро/долар ще продължи да спада.”

Междувременно в петък министърът на финансите на Обединеното кралство Кваси Куортенг представи пред Камарата на общините нов правителствен план, който включва мащабни данъчни съкращения в подкрепа на отслабващата икономика. Британската служба за управление на дълга (DBO) повиши прогнозата си за нуждите на правителството от заеми за текущата фискална година почти един път и половина след обявените в петък данъчни намаления.

Доларът поскъпна до 142,73 йени спрямо йената, спрямо 142,37 йени при затварянето на пазара в четвъртък.

Валутата на САЩ в двойка с юана се повиши с 0,6% до 7,1193 юана. По време на сесията той се повиши до 7,1173 юана, което е с 1,8% повече от референтния курс, определен от Китайската централна банка за петък. Народната банка на Китай допуска колебание от 2% от референтния курс в едната или другата посока. Отклонение от над 1,9% е регистрирано за последен път през август 2015 г.